Uživatelské nástroje

Nástroje pro tento web


Postranní lišta

emolianty


ZVLÁČŇUJÍCÍ ÚČINEK / EMOLIANTY

Emollients změkčují pokožku a doplňují lipidy, které se nechají jednak zabudovat do ochranných dvojitých hydro-lipidních membrán, jednak jsou štěpeny a dále přeměněny na pleti vlastní látky podporující fyziologickou funkci pokožky (esenciální mastné kyseliny). Zvláčňující složky plní zejména okluzivní funkci (oleje a másla s převahou nasycených a mononenasycených mastných kyselin, vosky, steroly, nasycený choliny, ceramidy), aniž by pleť sváděly k rezignaci na vlastní ochrannou funkci, jak tomu je v případě minerálních olejů. Kromě toho však mohou emolianty napomoci k fluidizaci pleti, tedy lepšímu prostupování pleti (oleje s vysokým podílem kyseliny linolové, nenasycené choliny, lipozomy).

Zvláčňující účinné látky přidáváme do kosmetických produktů v závislosti na postupujícím věku a stavu pleti, přitom mladá pleť se obvykle spokojí s velmi nízkým podílem lipidů, přičemž pokud se jedná o pleť se sklonem k nečistotám a akné, hledíme na obsah fluidizujících lipidů, naopak pleť suchá, stárnoucí, a s poškozenou kožní bariérou profituje z okluzivních emoliantů.

  • frakcionované lipidy, např. olej MCT, tj. „middle chained triglycerides“ nazývaný také neutrální olej (INCI: Caprylic/Capric Triglyceride);
  • steroly, tzv. nesaponifikovatelné složky lipidů, např. Avocadin HU 25 (INCI: Persea Gratissima (Avocado) Oil, Phytosterols, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil), fytosteryl makadamiát (INCI: Phytosteryl Macadamiate), gamma oryzanol (INCI: Oryzanol); kromě phytosterolů sem patří i lanolin (INCI: Lanolin Anhydrid) a lanolin alkohol (INCI: Lanolin Alcohol), které dokáží ve vyšším dávkování emulgovat vodu do emulzí typu voda v oleji (v/o) a v nižším dávkování jsou používány v emulzích typu olej ve vidě (o/v) jako účinná látka;
  • choliny, fosfatidylcholin, jako je čistý lecithin (INCI: Lecithin), Fluidlecithin Super (INCI: Phosphatidylcholine, Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil, Glycerin, Caprylic/Capric Tryglyceride, Alcohol, Glyceryl Stearate, Soy Acid, Ascorbyl Palmitate, Tocopherol) nebo lysolecithin (INCI: Enzyme-Modified Soy Lecithin): choliny se se ve svém účinku podporují navzájem se steroly, jsou stejně jako phytosteroly získávány z rostlinných olejů (zejména sójového, slunečnicového) a stejně jako steroly disponují emulgačními schopnostmi;
  • syntetizované lipidy, tzv. esterové oleje, např. Dermofeel P 30 (INCI: PCA Glyceryl Oleate), ester glycerylmonooleátu a nám již dobře známé kyseliny Pyrrolidonu karboxylové, působí také antistaticky, dávkujeme 0,5 - 2 %; dalším obdobným produktem je Lamesoft PO 65 (INCI: Coco Glucoside (and) Glyceryl Oleate), který je „Lipid Layer Enhancer“ (pomáhá prostupovat dvojitou lipidní membránu pokožky) a je určený pro výrobu kosmetických mycích přípravků s dávkováním 2 - 5 %; dále se jedná o Sanfteen (INCI: Sucrose Cocoate), ester mastných kyselin obsažených v kokosovém oleji a sacharózy, hydrofilní emoliant účinný v rinse-off i leave-on produktech s dávkováním 0,5 - 5 %; jmenovat můžeme ještě Dermosoft SenSolv (INCI: Isoamyl Laurate) či Cetiol CC (INCI: Diacaprylyl Carbonate);
  • aminokyseliny ať už ve formě keratinu, hedvábného, pšeničného či ovesného proteinu nebo nízkomolekulárního derivátu aminokyselin s obchodním názvem Ectoin® (INCI: Ectoin) a dávkováním 0,2 - 5%;
  • ceramidy (INCI: Ceramide 3, resp. Ceramide NP): samostatně se celkem obtížně zpracovávají, protože jejich teplota tání je značně nad 100 °C, naopak snadno realizovatelná cesta je pomocí compound ochranná bariérová báze; dávkování 0,05 - 0,5%;
  • lipozomy, k dostání produkt Natipide® II (INCI: Aqua, Lecithin, Alcohol): opouzdří účinné látky, což je jednak snadněji transportuje do nižších vrstev strata cornea jednak taky snižuje potřebu jejich dávkování; membrány kulovitých sférických lipozomů se plynně spojují s dvojitými membránami - bilayer v ochranné bariéře a vypouštějí svůj obsah do nižších vrstev pokožky.
emolianty.txt · Poslední úprava: 2019/06/07 08:11 autor: ame