Uživatelské nástroje

Nástroje pro tento web


konzervanty

Rozdíly

Zde můžete vidět rozdíly mezi vybranou verzí a aktuální verzí dané stránky.

Odkaz na výstup diff

Obě strany předchozí revize Předchozí verze
Následující verze
Předchozí verze
konzervanty [2019/01/14 09:50]
ame
konzervanty [2019/06/12 18:16] (aktuální)
ame
Řádek 15: Řádek 15:
 dále jsou pro přírodní kosmetiku certifikovány tyto kompoziční produkty: dále jsou pro přírodní kosmetiku certifikovány tyto kompoziční produkty:
  
-  * Rokonsal BSB-N (INCI: Benzyl Alcohol, Glycerin, Benzoic ​acid, Sorbic ​acid) - cetifikován ​BDIH +  * Rokonsal™ BSB-N (//INCI: Benzyl Alcohol, Glycerin, Benzoic ​Acid, Sorbic ​Acid//) - certifikován ​BDIH 
-  * Geogard ​221 (INCI: Dehydroacetic ​acid, Benzyl ​alcohol) - cetifikován ECOCERT+  * Geogard® ​221 (//INCI: Dehydroacetic ​Acid, Benzyl ​Alcohol//) - cetifikován ECOCERT 
 +  * Geogard® Ultra (//INCI: Gluconolactone,​ Sodium Benzoate, Calcium Gluconate//) - cetifikován ECOCERT
  
 ...a nově také tandem ...a nově také tandem
  
-  * Dermosoft GMCY (INCI: Glyceryl Caprylate) - cetifikován Ecocert a +  * Dermosoft GMCY (//INCI: Glyceryl Caprylate//) - cetifikován Ecocert a 
-  * Dermosoft ® 1388 ECO (INCI: Aqua, Glycerin, Sodium Levulinate, Sodium Anisate) - cetifikován Ecocert,+  * Dermosoft ® 1388 ECO (//INCI: Aqua, Glycerin, Sodium Levulinate, Sodium Anisate//) - cetifikován Ecocert,
  
 jichž se použije optimálně 0,5% prvního + 3% druhého a jsou v této kombinaci nepřekonatelní 8-) ovšem existují receptury a kombinace funkčních a účinných látek, při kterých se emulze stávají nestabilními :-( jichž se použije optimálně 0,5% prvního + 3% druhého a jsou v této kombinaci nepřekonatelní 8-) ovšem existují receptury a kombinace funkčních a účinných látek, při kterých se emulze stávají nestabilními :-(
  
 Ostatní výše uvedené konzervanty se používají v emulzích v koncentraci 1%, v mycích přípravcích 0,3% konečného produktu. Protože optimální konzervace kosmetického produktu dosáhneme výhradně v kombinaci s optimální hladinou jeho pH, přičemž všechny výše uvedené konzervující látky fungují při mírně kyselém pH, dosti shodném s hodnotou pH pleti a tedy i žádanou hodnotou pH kosmetických produktů (tj. pH 5-5,5, protože jsou účinné pouze ve formě kyselin, ne svých solí, protože jen tak dokáže proniknout membránu mikroorganismu a zničit jej zvýšením osmotického tlaku). Proto je třeba se o optimální hodnotě pH konečného produktu informovat u prodejce, výrobce, příp. z produktového listu. ​ Ostatní výše uvedené konzervanty se používají v emulzích v koncentraci 1%, v mycích přípravcích 0,3% konečného produktu. Protože optimální konzervace kosmetického produktu dosáhneme výhradně v kombinaci s optimální hladinou jeho pH, přičemž všechny výše uvedené konzervující látky fungují při mírně kyselém pH, dosti shodném s hodnotou pH pleti a tedy i žádanou hodnotou pH kosmetických produktů (tj. pH 5-5,5, protože jsou účinné pouze ve formě kyselin, ne svých solí, protože jen tak dokáže proniknout membránu mikroorganismu a zničit jej zvýšením osmotického tlaku). Proto je třeba se o optimální hodnotě pH konečného produktu informovat u prodejce, výrobce, příp. z produktového listu. ​
 +
 +Zvlášť přítomnost některých kosmetických surovin dramaticky zvyšuje riziko rychlé kontaminace kosmetického produktu, přitom jejich spektrum je velmi široké: od nedostatečně přefiltrovaných rostlinných extraktů, přírodních exfoliačních částic, jílů, železných oxidů a slíd přes přítomnost cukrů (ať už z medu, aloe vera nebo mléka) až po peptidy, aminokyseliny a bílkoviny. Ve všech těchto případech se nekompromisně musíme držet horní udávané hranice dávkování konzervantu. Dále jsou některé kosmetické suroviny, které mohou práci konzervantu ztěžovat, jde o jisté inkompatibility ve funkci, klasicky se jedná o vyšší podíl neionických nebo anionických povrchově aktivních látek, o lecithiny nebo oxid zinečnatý. Tuto skutečnost lze ověřit a vyloučit v produktové dokumentaci konzervantu. v některých případech je smysluplné podpořit účinek konzervantu také chelatačním činidlem (např. citrátem sodným nebo draselným, fytátem sodným //Sodium Phytate// či glukonátem sodným //Sodium Gluconate//​).
  
 Ke konzervaci kosmetických produktů bývá s oblibou používán také ethylalkohol/​ethanol,​ v přírodě je všeobecně rozšířen např. ve zkvašeném ovoci, který je kvůli svým adstringentním účinkům řazen k účinným látkám. Také díky příliš vysokému podílu potřebnému ke spolehlivé konzervaci není nazýván konzervantem. ​ Ke konzervaci kosmetických produktů bývá s oblibou používán také ethylalkohol/​ethanol,​ v přírodě je všeobecně rozšířen např. ve zkvašeném ovoci, který je kvůli svým adstringentním účinkům řazen k účinným látkám. Také díky příliš vysokému podílu potřebnému ke spolehlivé konzervaci není nazýván konzervantem. ​
  
-Kromě ethanolu se konzervačními účinky vykazují i další alkoholy a glykoly, např. ​pentylenglykol, ​glycerol, propylenglykol (1,​3-propandiol,​ a ne, nepochází z ropy, ale ano, je minerálního původu) resp. propanediol ("​zelený"​ 1,​2-propandiol vyráběný z rostlinného glycerinu), ale i xylitol nebo sorbitol - které se všchny navíc jako bonus 8-) vykazují hydratačními účinky na pleť. Účinnost konzervace alkanedioly (polyalkoholy jako jsou pentylenglykol,​ hexanediol, octanediol/kaprylylglykol) v potřebné koncentraci je srovnatelná s účinností konzervačního účinku parabenů, alkanedioly však nedisponují jejich alergizujícím potenciálem 8-)+Kromě ethanolu se konzervačními účinky vykazují i další alkoholy a glykoly, např. ​glycerin/glycerol, kaprylyl glykol / octiol (1,​2-octanediol),​ pentylenglykol, propylenglykol (1,​3-propandiol,​ a ne, nepochází z ropy, ale ano, je minerálního původu) resp. propanediol ("​zelený"​ 1,​2-propandiol vyráběný z rostlinného glycerinu), ale i xylitol nebo sorbitol - které se všechny navíc jako bonus 8-) vykazují hydratačními účinky na pleť. Účinnost konzervace alkanedioly (polyalkoholy jako jsou pentylenglykol,​ hexanediol, octanediol/kaprylyl glykol) v potřebné koncentraci je srovnatelná s účinností konzervačního účinku parabenů, alkanedioly však nedisponují jejich alergizujícím potenciálem 8-) Přesto je třeba mít na mysli, že glykoly působí jako enhancery, zprostupňují pokožku, proto nejsou vhodné pro ty, kteří mají narušenou kožní bariéru.
  
-Ethylalkohol používáme v koncentraci 12 - 15% vodní složky kosmetického produktu (kritická hranice je 10%), pentylenglykol v koncentraci 5 - 7% vodní složky (kritická hranice jsou 3,2%). Pro posílení konzervačního účinku lze kombinovat s dalšími výše zmíněnými alkoholy, přičemž je bezpodmínečně třeba u jednoho z nich dodržet jako minimální množství jeho kritickou hranici. Všechny alkoholy konzervují nezávisle na pH hodnotě produktu. ​+Ethylalkohol používáme v koncentraci 12 - 15 vol.% vodní složky kosmetického produktu (kritická hranice je 10 vol.%), pentylenglykol v koncentraci 5% vodní složky (kritická hranice jsou 3,2%), octiol v koncentraci 1,5% vodní složky (kritická hranice 1,25%). Pro posílení konzervačního účinku lze kombinovat s dalšími výše zmíněnými alkoholy, přičemž je bezpodmínečně třeba u jednoho z nich dodržet jako minimální množství jeho kritickou hranici. Všechny alkoholy konzervují nezávisle na pH hodnotě produktu. Pokud se chystáte konzervovat ethanolem, nechte si potřebné množství výchozího produktu přepočítat [[https://​www.olionatura.de/​kosmetikrechner/​konservierungsrechner-ethanol.php|kalkulačkou na webu Olionatura]]. Koncentrace ethanolu je udávána zpravidla v objemovém zlomku (obj. %, vol. %, v/v), pro převod na hmotnostní zlomek se používají tabulky.
  
 \\ \\
Řádek 57: Řádek 60:
 Samotný extrakt přírodní je, jeho konzervanty jsou však často chemické látky, které by si do přírodní kosmetiky dobrovolně málokdo dal (prokázána byla například přítomnost benzethonium chloridu). ​ Samotný extrakt přírodní je, jeho konzervanty jsou však často chemické látky, které by si do přírodní kosmetiky dobrovolně málokdo dal (prokázána byla například přítomnost benzethonium chloridu). ​
  
-//​[[https://​www.ncbi.nlm.nih.gov/​pubmed/​10399191|-> "​Aspects of the antimicrobial efficacy of grapefruit seed extract and its relation to preservative substances contained."​]]//​+-> //​[[https://​www.ncbi.nlm.nih.gov/​pubmed/​10399191|"​Aspects of the antimicrobial efficacy of grapefruit seed extract and its relation to preservative substances contained."​]]//​
  
 Zajímavé je, že extrakt z grepových jader bývá vynášen také pro své antioxidační vlastnosti a bývá proto doporučován pro použití jako antioxidantu do míchané kosmetiky i do přírodních mýdel. Zajímavé je to zejména v té souvislosti,​ že tyto antioxidační vlastnosti se v lipidech projevují až při teplotách přesahujících 65 st. C, což jistě nejsou podmínky, za kterých bychom chtěli jakékoli kosmetické produkty uchovávat neřkuli nanášet na pleť. Zajímavé je, že extrakt z grepových jader bývá vynášen také pro své antioxidační vlastnosti a bývá proto doporučován pro použití jako antioxidantu do míchané kosmetiky i do přírodních mýdel. Zajímavé je to zejména v té souvislosti,​ že tyto antioxidační vlastnosti se v lipidech projevují až při teplotách přesahujících 65 st. C, což jistě nejsou podmínky, za kterých bychom chtěli jakékoli kosmetické produkty uchovávat neřkuli nanášet na pleť.
  
-//​[[https://​www.researchgate.net/​profile/​Armando_Carrasquero2/​publication/​230543464_Antioxidant_activity_of_grapefruit_seed_extract_on_vegetable_oils/​links/​5ad5db6aa6fdcc293581250f/​Antioxidant-activity-of-grapefruit-seed-extract-on-vegetable-oils.pdf|-> Carrasquero A., Salazar M., and Navas P.B.: "​Antioxidant Activity of Grapefruit Seed Extract on Vegetable Oils." Journal of the Science of Food and Agriculture. August 1998.]]//+-> //​[[https://​www.researchgate.net/​profile/​Armando_Carrasquero2/​publication/​230543464_Antioxidant_activity_of_grapefruit_seed_extract_on_vegetable_oils/​links/​5ad5db6aa6fdcc293581250f/​Antioxidant-activity-of-grapefruit-seed-extract-on-vegetable-oils.pdf|Carrasquero A., Salazar M., and Navas P.B.: "​Antioxidant Activity of Grapefruit Seed Extract on Vegetable Oils." Journal of the Science of Food and Agriculture. August 1998.]]//
  
  
Řádek 74: Řádek 77:
 Od zveřejnění studie uplynuly dobré dva roky a výrobce kvašených ředkviček dosud nedoložil jejich konzervační účinek vůči gramnegativním baktériím bazírující na jiném mechanismu, než je obsah (nedeklarované,​ nicméně tvořící 18-22% produktu) kyseliny salicylové a salicylátů,​ neřku-li vysvětlit, v čem jiném by spočíval konzervační účinek Leucidalu Liquid SF vůči baktériím grampozitivním,​ pokud tedy sám přítomnost chlorových a bromových solí didecyldimethylamonia v tomto produktu popírá (a ano, čověk si umí s trochou fantazie vysvětlit, jak se mohly dostat zbytky chlorového čističe do kosmetické suroviny rozlévané u obchodníka z originálního obalu do obalů prodejních). ​ Od zveřejnění studie uplynuly dobré dva roky a výrobce kvašených ředkviček dosud nedoložil jejich konzervační účinek vůči gramnegativním baktériím bazírující na jiném mechanismu, než je obsah (nedeklarované,​ nicméně tvořící 18-22% produktu) kyseliny salicylové a salicylátů,​ neřku-li vysvětlit, v čem jiném by spočíval konzervační účinek Leucidalu Liquid SF vůči baktériím grampozitivním,​ pokud tedy sám přítomnost chlorových a bromových solí didecyldimethylamonia v tomto produktu popírá (a ano, čověk si umí s trochou fantazie vysvětlit, jak se mohly dostat zbytky chlorového čističe do kosmetické suroviny rozlévané u obchodníka z originálního obalu do obalů prodejních). ​
  
-Tato kauza je zatím otevřená, producent se brání, že salicyláty vznikají výhradně jako součást procesu kvašení (mechanismus je znám), popírá přítomnost solí quartérního didecyldimethylamonia a brání se útokem vyčítající realizátorovi citované studie, že si testované produkty zakoupil u obchodníka - prostředníka a ne přímo od samotného producenta, přičemž jej identifikuje za svého obchodního konkurenta (kromě tří zaměstnanců University of Alberta a dvou zaměstnanců Saginaw Valley State University se na stati jako autor podílí také zaměstnanec Griffith Laboratories Limited). Stáří obou sloučenin odvozené autory studie od změřeného poločasu rozpadu uhlíku připisuje fermentačnímu médiu a ne ropnému původu kyseliny salicylové či salicylátů. Účinnost Leucidalu vůči L. lactis subsp.cremonis H nedokládá. (Pokud se chcete skutečně pobavit, přečtěte si velmi zajímavý průběh komunikace s producentem a "​konkurentem"​ - ve skutečnosti potenciálním zákazníkem [[https://​lasticsbody.com/​blogs/​body-blog/​answers-to-the-leucidal-study|-> tadyhle]], z toho obchodu ovšem evidentně sešlo).+Tato kauza je zatím otevřená, producent se brání, že salicyláty vznikají výhradně jako součást procesu kvašení (mechanismus je znám), popírá přítomnost solí quartérního didecyldimethylamonia a brání se útokem vyčítající realizátorovi citované studie, že si testované produkty zakoupil u obchodníka - prostředníka a ne přímo od samotného producenta, přičemž jej identifikuje za svého obchodního konkurenta (kromě tří zaměstnanců University of Alberta a dvou zaměstnanců Saginaw Valley State University se na stati jako autor podílí také zaměstnanec Griffith Laboratories Limited). Stáří obou sloučenin odvozené autory studie od změřeného poločasu rozpadu uhlíku připisuje fermentačnímu médiu a ne ropnému původu kyseliny salicylové či salicylátů. Účinnost Leucidalu vůči L. lactis subsp.cremonis H nedokládá. (Pokud se chcete skutečně pobavit, přečtěte si velmi zajímavý průběh komunikace s producentem a "​konkurentem"​ - ve skutečnosti potenciálním zákazníkem ​-> [[https://​lasticsbody.com/​blogs/​body-blog/​answers-to-the-leucidal-study|tadyhle]],​ z toho obchodu ovšem evidentně sešlo).
  
 A rodina Leucidalů se postupně rozrůstá. ​ A rodina Leucidalů se postupně rozrůstá. ​
Řádek 87: Řádek 90:
 Nemůžu říct, že bych se na další vývoj v této kauze netěšila LOL Osobně, než bych riskovala na vlastní kůži, počkám si na další stať v odborném indexovaném periodiku. Nemůžu říct, že bych se na další vývoj v této kauze netěšila LOL Osobně, než bych riskovala na vlastní kůži, počkám si na další stať v odborném indexovaném periodiku.
  
-//​[[https://​pubs.acs.org/​doi/​pdf/​10.1021/​jf5063588|-> Jing Li, Jennifer L. Chaytor, Brandon Findlay, Lynn M. McMullen, David C. Smith, and John C. Vederas: "​Identification of Didecyldimethylammonium Salts and Salicylic Acid as Antimicrobial Compounds in Commercial Fermented Radish Kimchi."​ Journal of Agricultural and Food Chemistry 2015, 63 (11), pp 3053–3058.]]//​+-> //​[[https://​pubs.acs.org/​doi/​pdf/​10.1021/​jf5063588|Jing Li, Jennifer L. Chaytor, Brandon Findlay, Lynn M. McMullen, David C. Smith, and John C. Vederas: "​Identification of Didecyldimethylammonium Salts and Salicylic Acid as Antimicrobial Compounds in Commercial Fermented Radish Kimchi."​ Journal of Agricultural and Food Chemistry 2015, 63 (11), pp 3053–3058.]]//​
  
-//​[[http://​www.cbinet.com/​sites/​default/​files/​files/​English_Don_Pres%20day%202-updated.pdf|English, Donald J., "​Considerations in Using Alternative Preservatives in Personal Care Products"​]]//​+-> //​[[http://​www.cbinet.com/​sites/​default/​files/​files/​English_Don_Pres%20day%202-updated.pdf|English,​ Donald J., "​Considerations in Using Alternative Preservatives in Personal Care Products"​]]//​
konzervanty.1547455803.txt.gz · Poslední úprava: 2019/01/14 09:50 autor: ame