Uživatelské nástroje

Nástroje pro tento web


Sidebar

lipidy


D. LIPIDY

Jsou základní složkou všech ochranných přírodních kosmetických produktů. Kožní bariéra se nazývá také lipidní ochranná vrstva - nejvyšší buněčné vrstvy pokožky složené ze zrohovatělých kožních buněk jsou prokládány „membránami“ lipidů emulgovaných s vodou zajišťujících ochranu, neprostupnost, voděodolnost. Z vnějšku jim můžeme napomoci dodáním dalších lipidů - rostlinných tuků, olejů a másel či vosků.

Není olej jako olej, každý se na pleti a ve vlasech chová jinak. Hlavním důvodem je spektrum mastných kyselin, poměr mezi obsahem nasycených a nenasycených mastných kyselin, odlišnou délkou řetězců a počtem nenasycených, znásobených vazeb. Čím kratší uhlíkový řetězec, tím rychleji je molekula na povrchu kůže rozštěpená, tím rychleji se vsakuje. Naopak, dlouhé uhlíkové řetězce se hůře roztírají a o co déle trvá jejich rozštěpení, o to déle pleť chrání. V kosmetických přípravcích tuky s odlišnou délkou mastných kyselin kombinujeme tak, abych po celou dobu nanesení do pleti doplňovali lipidy a aby se po celou dobu lipidy postupně štěpily a postupně vsakovaly do pokožky.

více o mastných kyselinách najdete -> tady

Rostlinné tuky dostaneme v různé kvalitě:

  • RAFINOVANÉ oleje jsou získávané extrakcí za využití vysokých teplot a organických rozpouštědel. Za vysokých teplot však vzniká řada páchnoucích či toxických látek. Tyto látky spolu se zbytky rozpouštědla se musí odstranit tzv. rafinací. Zároveň se však odstraní i všechny látky, vyskytující se v oleji ve stopových množstvích. Nemusí platit, že každý rafinovaný olej je podřadný, rafinace prodlužuje oxidační stabilitu, trvanlivost tuku. Určitě jsou ale všechny oleje získané z méně kvalitních či podřadných surovin (nazralost, hniloba, napadení škůdcem apod.) rafinovány.
  • NATIVNÍ oleje jsou protikladem k rafinovaným, jsou ponechány tak, jak byly vylisovány. Obsahují v oleji rozpustné vitaminy, přítomné v původní rostlinné surovině (hlavně vitamin E = tocopheroly), cenné nenasycené mastné kyseliny a další živiny.
  • PANENSKÝ olej = lisovaný za studena, tj, bez přidání tepla. To je ovšem označení relativní - samotným lisováním, zmáčknutím vzniká nutně podle charakteru suroviny menší či větší teplo, v konkrétních případech se jedná až o teplotu 170 stupňů Celsia.
  • LÉKOPISNÁ KVALITA - odpovídá požadavkům českého, příp. evropského lékopisu pro výrobu léčivých a pomocných látek, pro výrobu a přípravu léčivých přípravků a pro jejich zkoušení a skladování.
  • POTRAVINÁŘSKÁ KVALITA - odpovídá potravinářským normám, které jsou často lépe definované, než nároky na kosmetickou surovinu.

i. SKUPINY TUKŮ

Při přípravě nových mýdlových receptů je užitečné roztřídění tuků do skupin podle obsahu mastných kyselin:

  1. PĚNIVÉ TUKY: vysoký obsah kyselin s kratšími nasycenými řetězci (kaprylová, kaprinová, laurinová, myristová): kokosový tuk, palmojádrový tuk (neplést s palmovým tukem), tuk babassu. Tyto tuky mýdlu dodávají pevnost a hodně pěny charakterizované velkými bublinami, mohou však případně pokožku citelně vysušovat. Pěnivé tuky tvoří obvykle 20-30 % celkového množství tuků v receptu.
  2. PEVNÉ ŽIVOČIŠNÉ TUKY A ROSTLINNÁ MÁSLA: vysoký obsah kyselin s delšími nasycenými řetězci (palmitová, stearová): palmový tuk, bambucké máslo, mangové máslo, kakaové máslo, máslo cupuacu a tuky živočišného původu. Tyto tuky zajišťují stabilnější pěnu a dodávají mýdlu tvrdost.
  3. STABILNÍ OLEJE: vysoký obsah kyseliny olejové (mononenasycená mastná kyselina s řetězcem s 18 uhlíkovými atomy, C 18:1): olivový olej, marulový olej, makadamiový olej, bambucký olej, a světlicový a slunečnicový olej, oba ve variantě high oleic = s vysokým obsahem kyseliny olejové. Tyto tuky mýdlu neubírají na pevnosti, jsou k pokožce velmi šetrné, nevysušují. Mýdla připravená výhradně z těchto tuků téměř nepění, nicméně za vhodných skladovacích podmínek (sucho, cirkulace vzduchu, bez slunečního ozáření) dobře odolávají žluknutí.
  4. VÝŽIVNÉ OLEJE: vysoký obsah kyseliny olejové a současně znatelný obsah kyseliny linolové: lískooříškový lej, mandlový olej, meruňkový olej, arganový olej, avokádový olej, rýžový olej, sezamový olej, řepkový olej (“canola“, bez obsahu jedovaté kyseliny erukové). Tyto tuky mýdla změkčují a mírně urychlují žluknutí, je zapotřebí je stabilizovat pěnivými a/nebo pevnými tuky a másly. Mýdla s obsahem výživných olejů jsou k pokožce velmi šetrná, používáme je do sprchových a pleťových mýdel.
  5. ÚČINNÉ OLEJE: s vysokým obsahem dvojnásobně nenasycené kyseliny linolové (světlicový a slunečnicový olej, oba ve varientě high linoleic = s vysokým obsahem kyseliny linolové, hroznový olej, makový olej, sojový olej, kmínový olej, konopný olej), a/nebo s významným obsahem kyselin linolenových (vlašskoořechový olej, lněný olej, pupalkový olej, konopný olej). tyto tuky značně urychlují žluknutí mýdla, je zapotřebí je významně stabilizovat pěnivými a pevnými tuky. V zásadě netvoří úhrnem více než 10% celkového množství tuků. Jejich použití je smysluplné u mýdel speciálních, mýdel na vlasy, mýdel pleťových či mýdel určených pro problematickou či přímo nemocnou pokožku. Při zpracování volíme raději metodu za tepla (HP), která zkracuje dobu zrání, používáme výhradně čerstvé, případně i rafinované oleje. Mýdla můžeme po vyzrání zamrazit a tím prodloužit jejich trvanlivost.

ii. CÍLENÉ PŘETUČNĚNÍ

Na rozdíl od procesu přípravy mýdla „za tepla“ (OHP = oven heat process), při přípravě „za studena“ není možné ovlivnit, která část tuků zůstane v hotovém mýdle nepřeměněná, nezmýdelněná, přičemž je lhostejné, zda jsou všechny tuky zpracovávány hned od počátku společně, či zda si jejich část určenou pro přetučnění necháme bokem a přidáme ji až ve fázi stopy před plněním do formy. V každém případě si však můžeme být jisti, že se v mýdlo přemění nadprůměrně více mastných kyselin s kratšími a nasycenějšími řetězci, než jaký byl jejich podíl ve směsi tuků, naopak nadprůměrně více mastných kyselin s delšími a méně nasycenými řetězci zůstanou nezmýdelněny.

iii. ZÁKLADNÍ KOSMETICKY VÝZNAMNÉ ROSTLINNÉ OLEJE A MÁSLA

ARGANOVÝ OLEJ Argania spinosa

Vyhlazuje a zjemňuje pleť, přirozeně pokožku chrání před vnějšími vlivy, hydratuje a dodává jí důležité bioaktivní látky. Má silné regenerační a zvláčňující účinky a spolehlivě obnovuje vitalitu suché, vysušené, citlivé, poškozené nebo předčasně zralé pleti. Je vhodný jako jemný prostředek na ošetření očního okolí, může se používat jako pěstící noční olej nebo jako podklad pod denní krém.

AVOKÁDOVÝ OLEJ Persea americana

Olej je zajímavý výrazně regeneračními účinky. Je vhodný k ošetření pokožky po menopauze. Při přecitlivělé pokožce může avokádový olej dobře nahradit senzitivující oleje.

BAMBUCKÉ MÁSLO Butyrospermum Parkii Butter

Bambucké máslo (Karité) dokonale pečuje o vysušenou, suchou, popraskanou a citlivou pleť. Výborně se hodí k použití na pokožku celého těla, k výrobě mastí či k ochraně pokožky při slunění nebo koupání ve slané mořské vodě. Je ideálním základem pro nejrozmanitější masti od ošetření popraskaných bradavek při kojení, přes neutrální balzám na suché rty nebo odřený nos při rýmě až po zjemnňující mast na ztvrdlou pokožku loktů, kolen či chodidel.

JOJOBOVÝ OLEJ Simmondsia chinensis

Tento velmi ceněný masážní olej je vhodný na všechny typy pletí, a to i pro pleť velmi citlivou. Má regenerační schopnosti, dobře se roztírá, vstřebává a reguluje vlhkost pokožky. Pravidelnou masáží se všechny typy pleti stávají opět odolnými vůči vnějším vlivům. Zabraňuje další tvorbě vrásek.

KAKAOVÉ MÁSLO Theobroma Cacao Seed Butter

Kakaové máslo je jedním z nejstabilnějších tuků. Díky své jemné struktuře, příjemné vůni a změkčující povaze je vhodné k péči o suchou pleť. Přidává se do koupelí, tělových mlék a krémů, do přípravků péče o rty. Uvádí se, že snižuje tvorbu vrásek zejména v okolí úst a očí a zabraňuje tvorbě těhotenských strií.

KOKOSOVÝ TUK Cocos nucifera

Pleť je po aplikaci hladká a jemná, kokosový tuk pokožku zvlhčuje a vytváří na ní ochrannou vrstvu. Velmi dobře se míchá s éterickými oleji, doporučuje se také jako součást hydratačních olejů, určených na suchou pokožku a na uklidnění citlivé a jemné pleti. Protože je kokosový olej dobře přilnavý, používá se tradičně také jako regenerační prostředek pro vysušené či odumírající vlasy.

MAKADAMIOVÝ OLEJ Macadamia ternifolia

Podporuje hydrataci a zajišťuje regeneraci kožní tkáně, chrání buněčné lipidy před oxidací. Má praktický význam pro zralou a citlivou pleť. Makadamový olej se hodí k ošetřování suché pokožky a ztvrdlých míst loktů, chodidel a kolen.

MANDLOVÝ OLEJ Prunus amygdalus var. dulce

Velmi rychle a dobře se vstřebává, nezanechává pocit mastnoty, hodí se i pro dětskou pokožku. Je dobře snášen všemi druhy pletí (ekzém, akné, podrážděná pokožka, ale i spáleniny od slunce). Zvláště vhodný je pro suchou až popraskanou, olupující se pokožku.

MERUŇKOVÝ OLEJ Prunus armeniaca

Olej velmi dobře proniká pokožkou a dodává jí potřebné výživné látky. Vstřebává se dokonale a nezanechává pocit mastnoty, přispívá k hydrataci pokožky, zvláčňuje ji a regeneruje. Obsahuje rovněž vysoký podíl vitamínu A a vitamín E. Vhodný k ošetření všech typů pletí, zejména však suché, jemné a citlivé až velmi citlivé. Z toho důvodu je jedním z nejčastěji užívaných olejů pro ošetření jemné pokožky novorozenců a malých dětí, hodí se dobře také k péči o vysušenou a poškozenou pokožku po slunění.

OLIVOVÝ OLEJ Olea europaea

Má ošetřující a regenerační účinky. Působí příznivě při ekzémech, alergických reakcích pokožky, zánětlivých stavech pokožky, aknózní pleti. Je silně promašťující, prokrvující a zvláčňující, proto je vhodný na popraskanou a suchou až šupinatou pleť. Je velice šetrný a jemný k dětské pokožce. Má výborné účinky při ošetřování vlasů a nehtů.

RICINOVÝ OLEJ Ricinus Communis

Je hojně zastoupen v přípravcích určených pro suchou a zralou pleť. Ricinový olej zabraňuje tvorbě vrásek, působí hojivě na pooperační jizvy, obnovuje regeneraci kůže.

SEZAMOVÝ OLEJ Sesamum indicum

Má výrazné stimulující a hydratační účinky, napomáhá obnově pokožky, činí ji odolnou vůči vnějším vlivům, posiluje organizmus a celý imunitní systém. Zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky, ale není vhodný při zánětlivých stavech kůže. Působí dobře v masážních a kosmetických prostředcích pro děti.

více o rostlinných tucích -> zde

iiii. ŽIVOČIŠNÉ TUKY

Díky skutečnosti, že saponifikace tuky částečně denaturalizuje, jejich trvanlivost se v mýdle zvyšuje, což umožňuje použití živočišných tuků, a to jak tělesného tuku, tak tuku získaného z živočišných produktů - mléka. Tělesný tuk zvířat všeobecně tvoří hapticky příjemná, pevná, k lidské pokožce šetrná mýdla.

v. OLEJOVÉ MACERÁTY

Kosmetickou hodnotu použitých rostlinných olejů a másel je možné zvýšit léčivými rostlinami formou tzv. macerátů. Olejové maceráty uvolňují z rostlin zejména lipofilní, v oleji rozpustné složky rostlinné drogy (zejména karotinoidy, éterické oleje a fytosteroly). Na intenzitu výluhu mají vliv 3 faktory:

  • doba macerace (čím dýl tím víc)
  • velikost kousků (čím menší tím víc)
  • teplota (čím víc tím víc), přičemž doba a teplota se dají v jisté míře nahrazovat.

Rostliny obvykle macerují za studena, při pokojové teplotě nebo na slunci. Ovšem u rostlinných drog nebo jejich částí s vysokým obsahem vody je vhodné použít teplého výluhu - po dobu 2-3 hodin rostlinnou drogu necháme v oleji lehce probublávat, čímž se přebytečná voda odpaří a výsledný macerát není náchylný k plesnivění. Tato metoda přípravy macerátu za tepla je vhodná také pro kůry a dřeva.

postup přípravy macerátů je popsán -> tady

Mezi mé nejoblíbenější maceráty patří zejména měsíček lékařský v mandlovém, sezamovém a olivovém oleji, třezalka tečkovaná v olivovém oleji („Janův olej“ - pozor na fototoxicitu!), heřmánek pravý v sezamovém oleji, levandule v mandlovém oleji, vanilka v jojobovém oleji.

lipidy.txt · Poslední úprava: 2018/10/11 10:53 autor: ame