Uživatelské nástroje

Nástroje pro tento web


ucinne_latky

Rozdíly

Zde můžete vidět rozdíly mezi vybranou verzí a aktuální verzí dané stránky.

Odkaz na výstup diff

Obě strany předchozí revize Předchozí verze
Následující verze
Předchozí verze
ucinne_latky [2018/01/18 09:42]
ame
ucinne_latky [2019/05/13 18:24] (aktuální)
ame
Řádek 4: Řádek 4:
 Význam účinných látek v kosmetických přípravcích je na jedné straně bezmála glorifikován,​ což je jistě neoddiskutovatelným úspěchem kosmetického i marketingového průmyslu, na straně druhé velmi zpochybňován,​ bezpochyby vlivem přírodních přístupů k péči o pokožku vyznávajících kokosový olej, jedlou sodu a kyselinu citrónovou jako univerzální recept na "​f"​. ​ Význam účinných látek v kosmetických přípravcích je na jedné straně bezmála glorifikován,​ což je jistě neoddiskutovatelným úspěchem kosmetického i marketingového průmyslu, na straně druhé velmi zpochybňován,​ bezpochyby vlivem přírodních přístupů k péči o pokožku vyznávajících kokosový olej, jedlou sodu a kyselinu citrónovou jako univerzální recept na "​f"​. ​
  
-Ti, kdo se k míchání vlastní kosmetiky odhodlali, vyšli většinou z toho druhého extrému. Ovšem ​jelikož ​zjistili, že s oněmi základními suravinami daleko nedojdou, rozšiřují postupně svůj koncept a obohacují jej o další látky. V jisté fázi tohoto vývoje (ke které nemusí zdaleka dospět všichni) cítí potřebu obohatit své vlastní kosmetiké produkty také o účinné látky, obsažené v průmyslových (konvenčních i přírodních) výrobcích,​ v tuto chvíli již doufajíce v jejich účinek a zkoušejíce jej na vlastní ​pleť.+Ti, kdo se k míchání vlastní kosmetiky odhodlali, vyšli většinou z toho druhého extrému. Ovšem ​poté, co zjistili, že s oněmi základními suravinami daleko nedojdou, rozšiřují postupně svůj koncept a obohacují jej o další látky. V jisté fázi tohoto vývoje (ke které nemusí zdaleka dospět všichni) cítí potřebu obohatit své vlastní kosmetiké produkty také o účinné látky, obsažené v průmyslových (konvenčních i přírodních) výrobcích,​ v tuto chvíli již doufajíce v jejich účinek a zkoušejíce jej doslova ​na vlastní ​kůži.
  
-Na tomto místě se budu věnovat pleti vlastním a analogním látkám. Pro větší přehlednost ​je rozdělím do několika ​skupin ​podle jejich účinků na pokožku.+Na tomto místě se budu věnovat ​fyziologickým, ​pleti vlastním a analogním látkám, jež doplňuji je o rostlinné výtažky. Pro větší přehlednost ​dělím do skupin ​dle jejich účinku na pokožku. Věnuji se přitom výhradně potřebám zdravé pleti.
  
-=== HYDRATANTY/​HUMEKTANTY ===+  * [[humektanty|hydratační účinek - humektanty]]
  
-  * glycerol (INCI: //​Glycerin//​) chybí v málokteré kosmetické formulaci, a to jak typu leave-on (péče), tak rinse-off (mycí přípravky);​ obyvklá koncentrace 2-5%, mírné konzervační ​účinky; mísitelný s vodou, nechá se zapracovat do lipidů (obdobným postupem jako vodní fáze při emulzi v/o, ovšem nepotřebuje emulgátor);​ +  * [[emolianty|zvláčňující ​účinek emolianty]]
-  * některé další alkoholy a alkoholické cukry, např. sorbit (INCI: //​Sorbitol//​),​ xylit (INCI: //​Xylitol//​),​ pentylenglykol (INCI: //Pentylene Glycol//), propylenglykol (INCI: //Propylene Glycol//); používají se obdobně jako glycerin, na rozdíl od něj na pleti nezpůsobují lepkavý pocit; rozpustné ve vodě; +
-  * urea (INCI: //Urea Pura//) se dávkuje obvykle 2-10%; v součinnosti s glycerinem je prokázán synergický efekt; do 10% působí hydratačně,​ nad 10% keratoplasticky,​ od cca. 20% keratolyticky - přičemž dávkování nad 10% patří do rukou odborníkům;​ urea působí jako tzv. //​enhancer//,​ tj. pomáhá transportovat účinné látky hlouběji do pleti; používá se při nejrůznějších dermatitidách i akné; urea je citlivá na vyšší teplotu i na vyšší pH, proto ji zapracováváme teprve do chladnoucího produktu, jeho hodnotu pH nastavujeme pod 6,2 a (zejména pokud konzervujeme přípravky na bázi kyselin) pufrujeme (viz níže), urea není v souladu s nároky na přírodní kosmetiku;​ +
-  * kyselina mléčná (INCI: //Lactic Acid//) a její sodná sůl laktát sodný (INCI: Sodium Lactate) jsou obojí součástí NMF (viz níže); v kosmetickém produktu buď kyselinou mléčnou po kapkách nastavujeme potřebnou hodnotu pH, nebo jej kombinací kyseliny mléčné a laktátu sodného pufrujeme ; +
-  * obdobně hydratačně působí i další ovocné kyseliny / AHA kyseliny, k pufrování jsou pro své nižší pKa ovšem méně vhodné, než kyselina mléčná;​ +
-  * kyselina hyaluronová,​ resp. její sodná sůl (INCI: //Sodium Hyaluronate//​) je polysacharid a vytváří hydrokoloidní substanci; svůj efekt spojený s vázáním vody uplatní v závislosti na velikosti částic buď na povrchu pokožky (vysokomolekulární),​ či pronikne různě hluboko do pleti (středně, nízko, velmi nízkomolekulární);​ dávkujeme 0,01 - 0,5%, dispergujeme v alespoň 70% ethanolu neboo 99% glycerinu;​ +
-  * sodium PCA / sodná sůl kyseliny Pyrrolidonu karboxylové (Pyrrolidonu karboxylan sodný..? 8-O ) je rozpustná ve vodě, dávkujeme 2-5%; +
-  * zink PCA / zinečnatá sůl kyseliny Pyrrolidonu karboxylové:​ kromě hydratačních vlastností reguluje obdobně jako i další sloučeniny zinku tvorbu seba, působí deodoračně a antimikrobiálně a nachází proto uplatnění při ošetření akné; rozpustná ve vodě, dávkujeme 0,2 1 %.+
  
-NMF = naturel moisturizing factors, soubor látek obsažený v pleti a zvyšující její hydrataci+  * [[antioxidanty|antioxidační účinek - antioxidanty]]
  
-Pufr = oraganická kyselina (obvykle mléčná nebo citrónová) zajistí nastavení pH produktu v tom daném momentu, organické látky se však v čase rychleji či pomaleji rozkládají,​ přičemž rychlejší procesy souvisí např. s oxidací; při rozkládání organických sloučenin dochází k vyrovnávání pH směrem k neutrální hodnotě (tj. 7). Kombinace kyseliny a její sodné soli (kterým společně říkáme pufr) zajišťuje dlouhodobou stabilitu pH v kosmetickém produktu, jedna část se stará o vyrovnávání,​ brždění výkyvů směrem dolů, druhá směrem nahoru. Pufrovat je důležité u našich běžných surovin jenom u urey, jelikož se při oxidaci uvolňuje významně zásaditější amoniak (čpavek), který by bez přítomnosti laktátu sodného vychyloval hodnotu pH emulze významně nahoru. V tomto případě by však během velmi krátké doby přestaly ​účinkovat všechny konzervační koncepty používané v přírodní kosmetice (sorbát draselný, Rokonsal, Cosgard/​Geogard,​ Leucidal) s výjimkou konzervace alkoholem. Při pufrování se předem připraví směs laktátu sodného a kysliny mléčné v poměru 4:1 (v kosmetice obvykle 2% laktátu sodného 50 % + 0,5% kyseliny mléčné 80%) a přidává se tato hotová směs. ​+  * [[keratolyty|keratolytický ​účinek - exfolianty]]
  
-\\ +  * [[lecive_ucinky|aktiva s léčivým účinkem]]
--> //[[http://​chemistscorner.com/​how-do-skin-moisturizers-work/​|How Do Skin Moisturizers Work?]]//+
  
-\\ +  * [[spf|ochrana proti slunečnímu záření]]
-=== EMOLIANTY ===+
  
-Emollients změkčují pokožku a doplňují lipidy, které se nechají jednak zabudovat do ochranných dvojitých hydro-lipidních membrán, jednak jsou štěpeny a dále přeměněny na pleti vlastní látky podporující fyziologickou funkci pokožky (esenciální mastné kyseliny). 
  
-  * [[oleje_a_masla|přírodní lipidy]] - rostlinné olejetukymásla a vosky +Předpokladem fungování aktivních látek je jejich rozpuštěníteprve to je činí bioaktivnímibiologicky využitelnýmiV námi formulovaných kosmetických produktech většinou kombinujeme účinné látky z několika skupin ​opíráme se přitom o potřeby konkrétního obrazu pleti nebo situaci. Bezmála ve ech způsobech ​použití totiž vítáme hydratační účinek humektantů a současně zvláčňující a ochranný účinek emoliantůMladá pleť se sklonem k tvoření komedomů uvítá mírný keratolytický ​současně i adstringentní, případně i protizánětlivý efekt, přitom u emoliantů hledíme na fluidizaci a velmi mírnouale zato vysloveně dlouhodobou ochranu. Pro starší pleť doplníme k humektantům ​emoliantům také antioxidanty. Přípravky k ošetření pokožky po holení by měly hydratovatsoučasně by měly být zklidňující a adstringentní. Výrobky určené k péči o nohy by měly hydratovatzvláčňovat a současně by měly obsahovat antimikrobiální a méně či více keratolytické účinné látky.
-  * frakcionované lipidy, např. MCT ("​middle chained triglycerides",​ neutrální olej, INCI: Caprylic/​Capric Triglyceride) +
-  * steroly, tzv. nesaponifikovatelné složky lipidů, napřAvocadin HU 25 (INCI: Persea Gratissima (Avocado) Oil, Phytosterols,​ Olea Europaea (Olive) Fruit Oil), Phytosteryl Macadamiate,​ Gamma Oryzanol (INCI: Oryzanol); kromě phytosterolů sem patří i lanolin (INCI: Lanolin Anhydrid) a lanolin alkohol (INCI: Lanolin Alcohol), které dokáží ve vyšším dávkování emulgovat vodu do emulzí typu voda v oleji (v/o) a v nižším dávkování jsou používány v emulzích typu olej ve vidě (o/v) jako účinná látka +
-  * choliny, tj. lecithin (PLC, fosfatidylcholin),​ které se ve svém účinku podporují navzájem se steroly, jsou stejně jako phytosteroly získávány z rostlinných olejů (zejména sójového, slunečnicového) ​stejně jako steroly disponují emulgačními schopnostmi +
-  * syntetizované lipidy, tzvesterové oleje, např. Dermofeel P 30 (INCI: PCA Glyceryl Oleate, ester glycerylmonooleátu ​nám již dobře známé kyseliny Pyrrolidonu karboxylové, působí také antistatickydávkujeme 0,5 - 2 %); Lamesoft PO 65 (INCI: Coco Glucoside (and) Glyceryl Oleate, "//​Lipid Layer Enhancer//"​ určený pro výrobu kosmetických mycích ​ípravků, dávkování 2 - 5 %); Sanfteen (INCI: Sucrose Cocoate, ester mastných kyseliny obsažených v kokosovém oleji sacharózyhydrofilní emollient účinný v rinse-off ​leave-on produktechdávkování 0,5 - 5 %); Dermosoft SenSolv (INCI: Isoamyl Laurate); Cetiol CC (INCI: Diacaprylyl Carbonate)+
  
-=== ANTIOXIDANTY ===+Prosím, mějme stále na mysli, že množství účinných látek bývá často v kupovaných produktech velmi nízké. Při přípravě vlastních kosmetických produktů tendujeme nezadržitelně k nasazování horních kranic koncentrací u několika účinných látek současně. Navíc málokdy se spokojíme s chemicky čistou vodou jako výchozí bází vodní fáze produktu. Rozpustnost několika aktiv současně se všemi těmito faktory negativně ovliňuje. Dokonce nasazení alkoholů může rozpustnost některých látek zvyšovat, jiných naopak snižovat. ​
  
-Antioxidanty chrání buněčné membrány ​ed poškozením volnými radikály. Ke zvýšení účinku antioxidantů v hlubších vrstvách pokožky je lze zapouzdřit do lipozomů. +Na edimenzovaný kosmetický produkt pleť reaguje podrážděnímať už ve formě svěděnízčervenánízanícených místnebo se dá postupně dlouhodobějším používáním vypěstovat si různé nesnášenlivosti ​či periorální dermatitidu. Nezapomínejmeuž samotné rostlinné oleje hydroláty jsou velmi účinnou a funkční bázíkteré naše výrobky odlišují od konvenční produkce. Je smysluplné si účinné látky rozprostřít do celého spektra ​pleťové vodykrémuséra masky a neshromažďovat ve všech těchto přípravcích maximální koncentrace pokud možno všeho.
- +
-  * vitamín B3 - niacinamid (nicotinamidINCI: Pyridin-3-carbonsäure-amid) +
-  * provitamín B5 - dexpanthenol (INCI: Panthenol) se jako součást koenzymu A podílí na regeneračních procesech látkové výměny; v rinse-off produktech dávkujeme 0,1 - 0,5 %v leave-on produktech 1 - 5 %, přičemž při horní hranici se pohybujeme u produktů určených na hojení ran +
-  * vitamín C - kyselina askorbová (INCI: Ascorbic Acid) ve vodě rozpustnáovšem v kosmetických produktech nestabilní - náchylná k rychlé oxidaci, jako askorbyl palmitát (INCI: Ascorbyl Palmitate, ester kyseliny askorbové ​kyseliny palmitové) rozpustná v tucích a stabilizující emulzi; ke stabilizaci kosmetického produktu dávkujeme 0,2%, jako účinnou ​látku 2 - 5 % +
-  * vitamín E - tokoferoly, ​ať již rozpusné v tucích (INCI: Tocopherolnejčastěji se jedná o γ-tokoferol)nebo ve vodě (INCI: Tocopheroleacetateester tokoferolů ​kyseliny octové), který je vůči kyselíku ze vzduchu stabilnější, ale oproti čistému tokoferolu významně méně účinný; ke stabilizaci kosmetického produktu dávkujeme 0,1 - 0,2 %, jako účinnou látku 1 - 5 %+
  
 === DALŠÍ ÚČINNÉ LÁTKY === === DALŠÍ ÚČINNÉ LÁTKY ===
Řádek 50: Řádek 31:
 Ačkoli webshopy zaměřené na prodej kosmetických surovin nabízejí celou řadu látek, které jsou obvykle zprofanovány buď konvenčním kosmetickým průmyslem a/nebo alternativními přírodními směry, je dobré si uvědomit, že kde je poptávka, tam je i nabídka, že není mnoho látek, které se mohou skutečně pochlubit prokázaným účinkem (ať už z jakéhokoli důvodu) a že zdravá, krásná pleť závisí v první řadě na kvalitní stravě a životosprávě a v druhé řadě na celkovém konceptu kosmetických přípravků stojícím na smysluplné kombinaci vhodných lipidů s potřebnou mírou hydratantů a antioxidantů. Kdyby kterýkoli z oněch vyhlášených zázraků skutečně fungoval, nechodily by celebrity k estetickým chirurgům. Ačkoli webshopy zaměřené na prodej kosmetických surovin nabízejí celou řadu látek, které jsou obvykle zprofanovány buď konvenčním kosmetickým průmyslem a/nebo alternativními přírodními směry, je dobré si uvědomit, že kde je poptávka, tam je i nabídka, že není mnoho látek, které se mohou skutečně pochlubit prokázaným účinkem (ať už z jakéhokoli důvodu) a že zdravá, krásná pleť závisí v první řadě na kvalitní stravě a životosprávě a v druhé řadě na celkovém konceptu kosmetických přípravků stojícím na smysluplné kombinaci vhodných lipidů s potřebnou mírou hydratantů a antioxidantů. Kdyby kterýkoli z oněch vyhlášených zázraků skutečně fungoval, nechodily by celebrity k estetickým chirurgům.
  
-Toto upozornění zdaleka nemá za cíl degradovat kteroukoli z nabízených kosmetických surovin, jako spíše ​napomínat ​k používání zdravého rozumu 8-)+Toto upozornění zdaleka nemá za cíl degradovat kteroukoli z nabízených kosmetických surovin, jako spíše ​upomínat ​k používání zdravého rozumu 8-) 
 + 
 +\\ 
 +-> //​[[ucinne_latky_Vydra|Seznam účinných látek]], který z webu Olionatura překládala Vydra/​baby-cafe.cz//​
  
-//[[ucinne_latky_Vydra|->​ Seznam účinných látek, který z webu Olionatura překládala Vydra/baby-cafe.cz]]//+-> //[[http://​www.dermaviduals.de/​deutsch/​publikationen/​inhaltsstoffe/​saeuren-und-basen-von-a-bis-z.html|Kosmeticky významné kyseliny]] na dermaviduals//
  
-//​[[http://​www.dermaviduals.de/​deutsch/​publikationen/​inhaltsstoffe/​saeuren-und-basen-von-a-bis-z.html|-> kosmeticky významné kyseliny ​na dermaviduals]]//+-> //​[[http://​www.dermaviduals.de/​deutsch/​publikationen/​inhaltsstoffe/​vielfaeltig-im-einsatz-alkohole-in-hautpflegemitteln.html|Multifunkční alkoholy v kosmetických přípravcích]] ​na dermaviduals//​
  
-//[[http://www.dermaviduals.de/deutsch/publikationen/inhaltsstoffe/vielfaeltig-im-einsatz-alkohole-in-hautpflegemitteln.html|-> multifunkční alkoholy v kosmetických přípravcích na dermaviduals]]//+-> //[[https://realizebeauty.wordpress.com/2019/01/18/solubility-is-relative-not-absolute/|Solubility is relative, not absolute.]] na blogu Realize Beauty//
ucinne_latky.1516264971.txt.gz · Poslední úprava: 2018/01/18 09:42 autor: ame