Uživatelské nástroje

Nástroje pro tento web


zpracovani_mydlove_pasty

Rozdíly

Zde můžete vidět rozdíly mezi vybranou verzí a aktuální verzí dané stránky.

Odkaz na výstup diff

Obě strany předchozí revize Předchozí verze
Následující verze
Předchozí verze
zpracovani_mydlove_pasty [2019/02/13 07:59]
ame
zpracovani_mydlove_pasty [2019/02/25 14:00] (aktuální)
ame
Řádek 31: Řádek 31:
  
 Parfemace: éterický olej nakapeme v poměru 1 kapka na 10 gr. výsledného produktu do cca. desetinásobku vhodného rostlinného oleje, rozmícháme dohladka a vmícháme do mýdlové pasty ještě před zapracováním abrazivní složky. Parfemace: éterický olej nakapeme v poměru 1 kapka na 10 gr. výsledného produktu do cca. desetinásobku vhodného rostlinného oleje, rozmícháme dohladka a vmícháme do mýdlové pasty ještě před zapracováním abrazivní složky.
 +
 +=== vi. MÝDLO BELDI / HAMMÁN ===
 +
 +Černé marocké mýdlo používané k masážím v lázních Hammán. Mýdlová pasta se nanáší na pokožku celého těla a nechává cca. deset minut zapůsobit. Jedná se vlastně díky zásaditému pH mýdla o formu chemického peelingu.
 +
 +  * 100% olivová mýdlová pasta
 +  * naložené černé olivy bez pecek rozmixované společně s
 +  * olivovým olejem
  
 === KONZERVANTY === === KONZERVANTY ===
Řádek 38: Řádek 46:
 //více o konzervaci a konzervantech se dočtete [[:​konzervanty|->​ tady]]// //více o konzervaci a konzervantech se dočtete [[:​konzervanty|->​ tady]]//
  
-Neředěnou mýdlovou pastu s obsahem vody do 50% celkové hmotnosti lipidů není zapotřebí konzervovat,​ jakmile ji však ředíme k použití ve formě tekutého mýdla s předpokládanou dobou spotřeby delší než 1 měsíc, konzervaci se nevyhneme. Ke konzervaci kosmetických produktů zásaditého pH jsou vhodné následující produkty Optiphen™ (INCI: Phenoxyethanol,​ Caprylyl Glycol), Chemikons (INCI: 2-Phenoxyethanol,​ Ethylhexylglycerin),​ dle některých zdrojů Optiphen BSB-W (INCI: Benzylalkohol,​ Water, Sodium Benzoate, Pottassium Sorbate), který je dokonce certifikován dle požadavků EcoCert, NaTrue, COSMOS a BDIH na přírodní kosmetiku, ovšem výrobce jej v takto zásaditém prostředí nedeklaruje. Ke konzervaci lze použít alkohly, zejména glykoly (pentylenglykol),​ které ve spojení s mýdlem na rozdíl od ethanolu nevykazují vysušující efekt. V tekutém mýdle konzervujeme vodní složku v koncentraci 0,3%. V případě pentylenglykolu,​ který není primárně konzervantem,​ ale účinnou látkou (humektant, hydratuje), je třeba použít 3-5% vodní složky.+Neředěnou mýdlovou pastu s obsahem vody do 50% celkové hmotnosti lipidů není zapotřebí konzervovat,​ jakmile ji však ředíme k použití ve formě tekutého mýdla s předpokládanou dobou spotřeby delší než 1 měsíc, konzervaci se nevyhneme. Ke konzervaci kosmetických produktů zásaditého pH jsou vhodné následující produkty Optiphen™ (INCI: Phenoxyethanol,​ Caprylyl Glycol), Chemikons (INCI: 2-Phenoxyethanol,​ Ethylhexylglycerin),​ dle některých zdrojů Optiphen BSB-W (INCI: Benzylalkohol,​ Water, Sodium Benzoate, Pottassium Sorbate), který je dokonce certifikován dle požadavků EcoCert, NaTrue, COSMOS a BDIH na přírodní kosmetiku, ovšem výrobce jej v takto zásaditém prostředí nedeklaruje. ​Novinkou na trhu je lipofilní produkt Spectrastat G2-N (INCI: Caprylhydroxamic acid (and) Glyceryl Caprylate (and) Glycerin). 
 + 
 +Ke konzervaci ​mýdlové pasty lze použít alkohly, zejména glykoly (pentylenglykol),​ které ve spojení s mýdlem na rozdíl od ethanolu nevykazují vysušující efekt. V tekutém mýdle konzervujeme vodní složku v koncentraci 0,3%. V případě pentylenglykolu,​ který není primárně konzervantem,​ ale účinnou látkou (humektant, hydratuje), je třeba použít 3-5% vodní složky.
  
 === DEZINFEKCE === === DEZINFEKCE ===
zpracovani_mydlove_pasty.1550041186.txt.gz · Poslední úprava: 2019/02/13 07:59 autor: ame