Uživatelské nástroje

Nástroje pro tento web


Postranní lišta

koemulgatory


KOEMULGÁTORY A VOSKY

-> emulgátory

Koemulgátory samy o sobě neumějí uspořádat částečky vody a oleje do emulze, umějí emulgátoru však velice účinně napomoci. Nasazením koemulgátoru do konceptu kosmetického přípravku jednak snížíme spotřebu emulgátoru, jednak je výsledný produkt stabilnější a získá pevnější konzistenci.

Jako koemulgátory používáme zejména jednoduché mastné alkoholy a vosky (estery jednoduchých mastných alkoholů a mastných kyselin), z mastných alkoholů se jedná zejména o: cetylalkohol, cetylpalmitát (náhražka vorvaňoviny), myristyl myristát, glycerinstearát. Nabídka vosků je výrazně zajímavější, na jedné straně je tu včelí vosk (bělený a nebělený) a jeho derivát Ceralan, na straně druhé vosky rostlinné: candelilla, carnauba, fialka, jasmín, mimóza, růže, tuberóza :-O

Ve funkci koemlugátoru lze také použít každého z emulgátorů.

O voscích platí v zásadě analogně totéž, co o koemulgátorech, přírodní vosky jsou totiž směsí stejně chemicky vybudovaných sloučenin, esterů mastných/voskových alkoholů a mastných/voskových kyselin. Vosky jsou proto alternativou k synteticky vyráběným koemulgátorům.

Pro vhodnost ke konkrétnímu užití se díváme na jejich teplotu tání, přičemž platí, čím vyšší teplota tání, tím vyšší okluzivita. Od nejnižší teploty tání/okluzivity můžeme seřadit vosky vzestupně takto: myrikový (39 - 49 °C), pomerančový, japonský a to Rhus verniciflua nebo Rhus Succedanea (45 - 60 °C), včelí a mandlový (60 - 65 °C), candelilový (68 - 72 °C), rýžový a slunečnicový (75 - 85 °C). Vosk karnaubský (82 - 86 °C) se do pleťové kosmetiky právě pro svůj příliš vysoký bod tání nepoužívá, nachází však uplatnění např. v balzámech na rty a rtěnkách.

Jako nepravé vosky bývají nazývány některé hydrogenované oleje (olivový, konopný, sojový, řepkový, ricinový). Jako květové vosky se nazývají vedlejší produkty při získávání absolue (jasmínový, růžový, mimózový, jejich teplota tání se pohybuje kolem 60 °C). Nepravé vosky sice zahušťují emulzi a přispívají tak k její stabilitě, nemají však koemulgační efekt. Zcela zvláštním případem je tekutý vosk - jojobový olej, se kterým při plánování emulze z hlediska haptiky a stability zacházáme jako s pevným rostlinným tukem, který však nepřidává konzistenci.


-> typy emulzí a HLB

-> výpočet HLB

-> emulze, mikroemulze a nanoemulze na dermaviduals

-> Cetearyl alkohol je úžasná věc na blogu Realize Beauty

-> "The confusing world of 'natural waxes' in cosmetics (Part I)" na blogu SkinChakra

-> "9 most important 'natural waxes' for cosmetics (Part II)" na blogu SkinChakra

koemulgatory.txt · Poslední úprava: 2019/05/10 12:32 autor: ame