Uživatelské nástroje

Nástroje pro tento web


Postranní lišta

seminar:tenzidy_light


TENZIDY

Pokud k umytí nestačí voda, přichází na řadu tenzidy, látky, které vodu umějí spojit s lipofilními látkami. Molekuly tenzidu mají dva rozdílné konce - na polární, hydrofilní se váže (polární) molekula vody a společně s ní i ve vodě rozpuštěné látky. Na nepolární, hydrofobní (a také lipofilní) konec molekuly tenzidu se vážou lipidy a látky rozpustné v tucích.

Tenzidy patří do produktů, které se smývají vodou, tzv. rinse-off. Koncentraci používáme co nejnižší, abychom zbytečně nevymývali lipidy z kožní ochranné bariéry. Pro děti volíme zejména tzv. neionické tenzidy na bázi cukru - glukosidy (kokosglukosid, decylglukosid) a amfoterní tenzidy (kokosbetain).

Různé tenzidy mají různou mycí sílu vyjádřenou jako koncentraci mycích aktivních složek (wash-active substances, WAS), ale také různé vlastnosti - některé intenzivněji myjí, jiné více pění a další jsou šetrnější k pokožce. Při plánování produktů se držíme těchto rámcových doporučení výsledné koncentrace mycích aktivních složek WAS:

  • čistící pleťové přípravky a dětské šampóny 1 - 3 % WAS
  • mycí tělová kosmetika 8 - 10 % WAS
  • vlasové šampóny 10 - 15 % WAS
  • přípravky do koupele 20 - 30 % WAS

více o tenzidech → zde


MYCÍ SÍLA (WAS) VYBRANÝCH ZÁKLADNÍCH TENZIDŮ

  • Cocamidopropyl Betaine / (Kokos)betain: 30 %
  • Coco Glucoside „Plantacare 818“ / Kokosglucosid: 51 - 55 %
  • Decyl Glucoside „Plantacare® 2000 UP“ / Decylglucosid: 51 - 55 %
  • Disodium Laurethsulfosuccinate / Facetensid HT: 40 %
  • Sodium Lauryl Sulfoacetate (SLSA): 65 %
seminar/tenzidy_light.txt · Poslední úprava: 2019/07/29 10:02 autor: ame