Uživatelské nástroje

Nástroje pro tento web


Sidebar

seminar:hydrofilni_olej


D.1 HYDROFILNÍ / MYCÍ OLEJ light

Všechny mnou zveřejněné recepty jsou volně k dispozici k nekomerčnímu využití.


Olej, který má rád vodu :)

Olej ze své podstaty se s vodou nerad míchá, olej je sloučenina nepolární, voda polární. Je to jako s magnety - na hliník (nemagnetizuje, nenechá se nabít magnetickým polem) se magnet nepřichytí. Stejně tak si polární („magnetizující“) voda nepolární („nemagnetický“) olej nepřitáhne. Jako prostředník tohoto spojení fungují tenzidy - látky, které mají jeden konec molekuly polární, druhý nepolární. Na polární konec se naváže voda, na nepolární konec molekuly tenzidu se naváže olej. Tenzid obalí kapku oleje a v oleji rozpuštěné látky (=špínu, která se nedá umýt vodou) a díky spojení s molekulou tenzidu ji lze vodou spláchnout.

Tenzidy, které mají pro maloodběratele k dispozici obchodníci s kosmetickými surovinami, bohužel nemají rády tolik oleje, jako tenzidy, které mají k dispozici profesionálové :( Přesto i doma připravené mycí oleje umývají (i když např. mastná pleť s nimi dlouhodobě nemusí být zcela spokojená), je však vhodné vybírat tekutější oleje vhodné k danému typu pleti a v případě potřeby zvýšit koncentraci tenzidu, případně spojení podpořit např. malým množstvím lysolecitinu.

Obvykle připravujeme mycí oleje ve výsledné koncentraci 3 % mycích aktivních látek (WAS = wash-active substances). Podle individuálních požadavků je možné tuto koncentraci navýšit i na dvojnásobek, zejména, pokud je přípravek omýván dostatečným množstvím vody. Zjednodušeně platí nasazení mycí, resp. emulgující složky (tenzidu) v rozmezí 5 - 10%.

Mycí olej používáme jako velice šetrný mycí přípravek, který pleť vyživí, zásobí lipidy, kůži promastí. Proto není následně pokožku nutné krémovat. Je možné použít jej také jako olej do koupele, zejména ve spojení s vhodnými éterickými oleji.

Při výběru rostlinného oleje se orientujeme podle typu pleti - pro všechny typy pleti se hodí oleje z peckovin - mandlový a meruňkový, dále sojový, arašídový a sezamový olej. Vhodné jsou také oleje z ořechů - lískooříškový, vlašskoořechový, makadamový. Pro smíšenou a mastnou pleť se zvlášť dobře hodí olej z hroznových jadérek a olej konopný. Doporučuji se vyhnout oleji olivovému - při smíchání s tenzidem se zahustí tak, že jej není možné vydolovat z láhve. Oleje v potravinové kvalitě jsou dobrou volbou, poskytují u přípravku, který je určen k omytí, za málo peněz hodně muziky :)

Tenzidy vybíráme v závislosti na záměru použití - pro děti a na pleť volíme výslovně jemné, nedráždivé, držíme se skupiny neionických tenzidů (glukosidy - kokosglukosid a decylglukosid), z amfoterních je možné použít kokosbetain, z anionických Facetensid HT (INCI: Disodium Laurethsulfosuccinate). Funguje také spojení 10% lysolecitinu (čistý lecitin by bylo zapotřebí rozpouštět příliš teplou vodou, než je pleti příjemná) a 90% oleje. Pro přípravky určené dále neředěné na sprchování nebo do koupele pro dospělého je možné kalkulovat také 10 % tenzidu a je možné použít také intenzivněji čistící anionické tenzidy - domácí recepty na výrobu oleje do koupele často obsahují SLSA (INCI: Sodium Lauryl Sulfoacetate).

Sestavení receptu hydrofilního/mycího oleje:

  1. Vybereme vhodný olej a tenzid.
  2. Zvolíme výslednou koncentrací aktivních mycích složek (WAS).
  3. Spočteme čistou váhu aktivních mycích složek a z ní množství potřebného tenzidu.
  4. Sestavíme recept tak, že rozdíl do plného množství produktu doplníme olejem.

Naším cílem je produkt určený na mytí pokožky kojenců (v nezbytně nutném rozsahu), který je současně čistícím pleťovým přípravkem:

ad 1. Volíme mandlový olej a kokosglukosid s 55% WAS (aktivních mycích složek).

ad 2. Jedná se nám o mycí olej určený pro kojence, proto výslednou koncentraci WAS (aktivních mycích složek) nastavíme na 3%.

ad 3. Připravujeme 100 gr. mycího oleje, 3% výsledného produktu jsou 3 gr. čisté váhy aktivních mycích složek (WAS), přičemž 3 gr. WAS při koncentraci použitého tenzidu - kokosglukosidu 55% vychází na (3 / 0,55 = ) 5,45 gr. kokosglukosidu (pro kontrolu, musí to být víc tenzidu, než je čistá váha aktivních mycích složek).

ad 4. Pracuji s váhou přesnou na jedno desetinné místo, proto použiji 5,5 gr. kokosglukosidu a (100 - 5,5 = ) 94,5 gr. mandlového oleje.

Vychází mi tedy:

ZÁKLADNÍ RECEPT NA HYDROFILNÍ / MYCÍ OLEJ:

  94,5 gr. mandlového oleje
  5,5 gr. kokosglukosidu

Pracovní postup při přípravě hydrofilního / mycího oleje

  1. Nasadíme ochranné rukavice. Desinfikujeme pracovní plochu, rukavice, používané nádoby i nástroje.
  2. Odvážíme suroviny. Volíme 2 pracovní nádoby, obě o objemu výsledného produktu.
  3. Do tenzidu (do toho, čeho je málo) vmícháváme po trochách olej, každou dávku rozmícháme do rovnoměrné konzistence dříve, než přidáme další dávku oleje. Mícháme špachtlí.

Při mytí nanášíme mycí olej na mokrou pleť, napěníme a opláchneme dostatečným množstvím vody. Trvanlivost hydrofilního oleje je shodná s trvanlivostí použitých surovin.

Možnosti variace základního receptu

Hydrofilní olej je možné obohatit zejména rostlinnými výtažky:

  • ve formě macerátu léčivých rostlin v rostlinném oleji - více tady, nebo
  • éterickými oleji, přičemž se držíme pravidla nejvýše 1 kapka na 10 gr. výsledného produktu. Při výběru éterického oleje nebo jejich směsí hledíme na aromaterapeutická doporučení, základní orientaci najdete tu. Nedoporučuji přidávat éterický olej do přípravku, který přijde do kontaktu s pokožkou malých dětí.

Mycí olej je možné používat také ve formě vlhčených ubrousků - do lahvičky s rozprašovačem ředíme 1 díl předem připraveného hydrofilního oleje s 5 - 6 díly čerstvě převařené měkké vody (destilovaná, minerální, hydrolát). Trvanlivost cca. 3 týdny. Před použitím směs protřepat, na závěr pleť osušit :) Jako ubrousky ráda používám separační celulózové obdélníky Popolini, vydrží několik pracích cyklů. Vlhčené ubrousky je možné si připravit předem - poskládat do vhodné krabičky a po vrstvách vlhčit, zásobu nicméně nedělejte na více než 4-5 dní. Tímto konceptem se dá také přistoupit k čištění pleti, nezbytné je však následné použití pleťové vody.

vyšší dívčí: Mycí olej si můžeme připravit také z mýdlové pasty (mýdla vařeného za pomoci hydroxidu draselného). Podle výchozích surovin pro výrobu mýdlové pasty (zejména rostlinných olejů, ale i dalších složek, např. mléko, med) je výsledný hydrofilní / mycí olej vhodný pro různé typy pleti.

-> výroba mýdlové hmoty

seminar/hydrofilni_olej.txt · Poslední úprava: 2018/01/03 17:39 autor: ame