Uživatelské nástroje

Nástroje pro tento web


Postranní lišta

lecive_ucinky


KOSMETICKÁ AKTIVA S LÉČIVÝMI ÚČINKY

Do této části shrnuji aktivní látky s širším spektrem navzájem se doplňujících účinků, jejichž společnou charakteristikou je pozitivní vliv na ne-zdravou pokožku.

PROTIZÁNĚTLIVÉ ÚČINKY

Protizánětlivých účinků si ceníme jak u aktivních forem akné, tak třeba u přípravků používaných na pleť po holení. Majé své místo také v péči po opalování.

  • ethanol (INCI: Alcohol): prachobyčejný alkohol, jeho velkou výhodou je možnost nasazení jako rozpouštědla pro přípravu vlastních rostlinných extraktů stejně jako možnost jím kosmetický produkt konzervovat;
  • vitamín B3 - niacinamid (nicotinamid, INCI: Pyridin-3-carbonsäure-amid): rozpustný ve vodě; působé také na posílení ochranné bariérové vrstvy a reguluje produkci seba; dávkování 2 - 5%;
  • allantoin (INCI: Allantoin): příbuzný urey, nicméně na rozdíl od ní se používá v nesrovnatelně nižším dávkování 0,1 - 0,5% vzhledem k vodě, přičemž nerozpuštěný může vést k podráždění pokožky;
  • alfa-bisabolol (INCI: Bisabolol): rozpustný v lipidní složce, dávkování 0,2 - 1%;
  • oxid zinečnatý (INCI: Zinc oxide); účinný při zásaditějších hodnotách pH konečného produktu, cca. 7 - 7,5 a při formulaci se vykazuje značnou pufrovací kapacitou;
  • zinek PCA / zinečnatá sůl kyseliny Pyrrolidonu karboxylové (INCI: Zinc PCA): kromě hydratačních vlastností reguluje obdobně jako i další sloučeniny zinku tvorbu seba, působí deodoračně a antimikrobiálně a nachází proto uplatnění při ošetření akné; rozpustná ve vodě, dávkujeme 0,2 - 1 %.

Z rostlinné říše se protizánětlivými účinky vykazují kořen lékořice (Glycyrrhiza Glabra, extrakt), violka (Viola Tricolor, extrakt), semena kmínu (Nigella Sativa, CO2 extrakt), kořen lopuchu (Arctium Lappa, extrakt), chmelové šišky (Humulus Lupulus, extrakt, CO2 extrakt), vilín viržinský (Hamamelis Virginia, hydrolát, extrakt), zelený čaj (Camelia Sinensis , extrakt, hydrolát), měsíček (Calendula Officinalis, extrakt, CO2 extrakt, macerát, hydrolát), arnika (Arnica Montana, extrakt, CO2 extrakt), levandule (Lavandula angustifolia, extrakt, hydrolát, esenciální olej), třezalka (Hypericum perforatum, extrakt, macerát, hydrolát), řebříček (Achillea millefolicum, extrakt, hydrolát, esenciální olej), jitrocel (Plantago lanceolata nebo Plantago major, extrakt, hydrolát), tymián (Thymus vulgaris, extrakt, hydrolát, esenciální olej) nebo přeslička (Equisetum Arvense, extrakt).

Dále můžeme doplnit oleji ze semen černého rybízu (Ribes nigrum, LZS nativ nebo CO2 extrakt), ze semen maliny (Rubus idaeus, LZS nativ nebo CO2 extrakt), konopí (Cannabis sativa, LZS nativ, CO2 extrakt) nebo pupalkový (Oenothera biennis, LZS nativ, CO2 extrakt), které za svůj protizánětlivý účinek vděčí obsahu kyseliny stearidonové.

ZKLIDŇUJÍCÍ ÚČINKY

Zklidnění potřebuje podrážděná pleť, a to například po slunění, nebo obecně pleť citlivá či neklidná projevující se lokálním červenáním, pnutím a svěděním nebo zvýšenou citlivostí na kosmetické produkty.

  • alfa-bisabolol (viz výše);
  • allantoin (viz výše);
  • d-panthenol - dexpanthenol nebo provitamín B5 (INCI: Panthenol): jako součást koenzymu A se podílí na regeneračních procesech látkové výměny; ve vodě rozpustný, obvykle v 75% koncentraci; v rinse-off produktech dávkujeme 0,1 - 0,5 %, v leave-on produktech 1 - 5 %, přičemž při horní hranici se pohybujeme u produktů určených na hojení ran;
  • oxid zinečnatý (viz výše).

Z rostlinných produktů můžeme sáhnout po slézu (Malva sylvestris, extrakt), okurce (Cucumber, extrakt, šťávu nebo hydrolát), měsíčku (Calendula officinalis, extrakt, CO2 extrakt, macerát, hydrolát), arnice (Arnica Montana, extrakt, CO2 extrakt), levanduli (Lavandula angustifolia, extrakt, hydrolát, esenciální olej), světlíku (Euphrasia officinalis, extrakt), lékořici (Glycyrrhiza glabra, extrakt), růži (Rosa damascena, hydrolát) neob geraniu (Pelargonium graveolens, hydrolát).

HOJIVÉ ÚČINKY

Drobná poranění či poškození pokožky např. popálením, odřením podpoříme hojivými účinky následujích:

  • d-panthenol (viz výše);
  • alfa-bisabolol (viz výše).

Z rostlin napomáhají hojení heřmánek pravý (Chamomilla recutita, extrakt, CO2 extrakt), vilín viržinský (Hamamelis virginia, hydrolát, extrakt), měsíček lékařský (Calendula officinalis, extrakt, CO2 extrakt, macerát, hydrolát), arnika (Arnica montana, extrakt, CO2 extrakt), levandule (Lavandula angustifolia, extrakt, hydrolát, esenciální olej), třezalka (Hypericum perforatum, extrakt, macerát, hydrolát), jitrocel (Plantago lanceolata nebo Plantago major, extrakt, hydrolát).

ADSTRINGENTNÍ ÚČINKY

Adstringentní účinky je pojem popisující stahující, svírající účinky látek, které interagují s bílkovinami povrchové vrstvy tkáně a překrývají je zahuštěnou membárnou. Účinné látky s adstringentními účinky nasazujeme při ošetření zdravé pleti při obrazu pleti vyznačujícím se viditelně zvětšenými pórů, po holení, nebo do deodoračních produktů.

  • ethanol (viz výše);
  • alaun (INCI: Alaun nebo Potassium alum a nebo Ammonium Alum): sice je pro použití ve faramproduktech a certifikované přírodní kosmetice schválen,ale nezapomínejte, jedná se o hliník; dávkování 0,5 - 1%;
  • křemelina (INCI: Solum Diatomeae).

Mezi rostlinami vybereme vilín viržinský (Hamamelis virginia, hydrolát, extrakt), světlík (Euphrasia officinalis, extrakt), cist (Cistus ladaniferus, hydrolát), řebříček (Achillea millefolicum, extrakt, hydrolát, esenciální olej), jitrocel (Plantago lanceolata nebo Plantago major, extrakt, hydrolát) a nebo také květ bílého leknínu (Nymphaea alba, extrakt).

ANTIMIKROBIÁLNÍ ÚČINKY

Užití v deodoračních produktech, ošetření vlasové pokožky při výskytu lupů, v přípravcích určených na péči o nohy. Shrnujeme zde látky účinné antivirálně, antibakteriálně, antimykoticky/protiplísňově, ale i antibioticky. V případě konkrétní potřeby je třeba hledat cíleně, účinky každé z látek jsou vůči konkrétním mikroorganismům odlišné.

  • alkoholy (viz výše);
  • sůl (INCI: Sodium chloride, resp. Natrium chloride);
  • alaun (viz výše);
  • ricinoleát zinečnatý (INCI: Zinc Ricinoleate): lipofilní, dávkování 1,5 - 3%;
  • triethylcitrát (INCI: Triethyl Citrate): lipofilní látka, pro formulace na bázi vody a alkoholů je třeba použít solubilizátor, dávkování 1 - 5%.

Z rostlinných zdrojů můžeme sáhnout po semenech kmínu (Nigella sativa, nativní olej, CO2 extrakt), semenech mrkve (Daucus carota, nativní olej, CO2 extrakt), levanduli (Lavandula angustifolia, extrakt, hydrolát, esenciální olej), třezalce (Hypericum perforatum, extrakt, macerát, hydrolát), meduňce (Melissa officinalis, extrakt, hydrolát, esenciální olej), jitroceli (Plantago lanceolata nebo Plantago major, extrakt, hydrolát), tymiánu (Thymus vulgaris, extrakt, hydrolát, esenciální olej), šalvěji (Salvia officinalis, extrakt, esenciální olej, hydrolát), provazovce vousaté (Usnea barbata, extrakt) či zeleném čaji (Camelia sinensis, extrakt, hydrolát).

lecive_ucinky.txt · Poslední úprava: 2019/05/13 16:46 autor: ame